Znaczenia oznaczeń etykiet z bułgarskiego wina

  • Reserve, specjalna kategoria win poddawanych dojrzewaniu w beczkach typu barrique, mogą być deklarowane jako wina z danego regionu geograficznego albo AOC.
 
  • Reserve specjale – wino dojrzewało w beczce co najmniej 2 lata.
 
  • Selection specjale – wino dojrzewalo trzy lata lub dłużej.
 
  • Premium – do produkcji wina użyto tylko jednego szczepu.
 
  • Premium reserve – to wino najlepszej jakości, z jednego zbioru z jednego szczepu.
 
  • Vin de collection – to część partii Reserve special, ale nie więcej niż połowa.
 
  • Baric – oznacza, że wino dojrzewało w beczce dębowej o pojemności 500 l.
 
  • Premium oak – wino fermentowało w nowej beczce dębowej, dzięki czemu nabrało więcej dębowego aromatu i posmaku.
 
  • AOC, podobnie jak we Francji wina muszą być produkowane z określonych ściśle odmian w ściśle zdefiniowanym mikroregionie, z ściśle określoną wydajnością z hektara oraz określoną minimalną zawartością cukru w gronach. Wina te stanowią tylko około 2% produkcji!. AOC : Novo Selo, Varna Lositza, Iujen Briag Pavlikeni, Sungulare Suhindol, Oriachovitza Svischtov, Sakar Liaskovetz, Stambolovo Russenski Briag, Assenovgrad Kralevo, Brestnik Khan Krum, Rozova Dolina Novi Pazar, Harsovo.



Expand Help Mój folder

Moje Ulubione apartamenty

Masz  apartamentów

Szukaj nieruchomości

Szukaj w serwisie



Wstecz Drukuj stronę Do góry