Region Wschodni (Czarnomorski)
Region Wschodni (Czarnomorski). W tym leżącym nad Morzem Czarnym regionie leży około 30% bułgarskich winnic w okolicach Warny, Szumen, Targowiszte , na południu w okolicach Burgas i Pomorie. Tam, na południu leżą winnice, które oparły się atakowi filoksery w latach 1895-1910. Winnice tego regionu wytwarzają najlepsze białe wina, w tym Chardonnay. Większość win, które eksportuje się do Europy Zachodniej nie występują na polskim rynku. Około 80% win to wina białe, 20% czerwone. Region Wschodni dzieli sie na trzy subregiony:
- Subregion Północnego Wybrzeża, w którym są takie miasta jak Kawarna i Prowadia. Wytwarza się tu głównie białe wina z Chardonnay, Muscat, Sauvignon Blanc, Aligoté, Dimiat, Rkatsiteli i Misket (krzyżówki Dimiat i Rieslinga). Wina są dosyć świeże, owocowe, dojrzałe, ale o dobrej kwasowości. Do najlepszych win subregionu zalicza się Varna Chardonnay.
- Subregion Centralny , o chłodniejszym klimacie z uwagi na wysoko położone winnice, w którym produkuje się najlepsze bułgarskie białe, wytrawne i półwytrawne wina z odmian Chardonnay, Sauvignon, Riesling, Dimiat i Gewurtztraminer z Nowego Pazaru, Szumen i Preslaw. Tu produkuje się znane bułgarskie brandy. Z tego regionu na rynkach zachodnich, łatwiej niż w Polsce, gdzie króluje niezawodna Sophia, znaleźć można Treasure of Kralevo, Khan Krum Traminer, Novi Pazar , Chardonnay i Preslav Chardonnay.
- Subregion Południowego Wybrzeża , który znamy z miejscowości wypoczynkowych takich jak Pomorie, Nessebar i Bourgas. Jest to najcieplejsza część Regionu Wschodniego, wina są tu dojrzalsze, mocno owocowe, głównie białe Misket, Muskat Ottonel, Dimiat, Chardonnay, Ugni Blanc, Sauvignon Blanc i Aligoté.